Orai dabar Italijoje Giedra

Italijoje 27.9°C

Giedra


Itališkas aperityvas

Praėjusiuose dvejuose įrašuose rašiau apie pietų italų valgymo įpročius, tačiau juose neužsiminiau apie aperityvą – labai smagų pavakario praleidimo būdą draugų būryje prie taurės gėrimo ir burnoje tirpstančių užkandžių.

Siaurąja prasme aperityvas (aperitivo) yra alkoholinis gėrimas, patiekiamas prieš valgį apetitui sužadinti. Tai gali būti vynas, putojantis vynas, vermutas, karčioji degtinė ir pan. Tačiau Italijoje aperityvas turi kur kas platesnę reikšmę – tai procesas, puikus laisvalaikio praleidimo būdas, kai susitinkama su draugais, užmezgamos naujos pažintys ar tiesiog mėgaujamasi gardžiais užkandžiais ir gėrimais. Reikėtų paminėti, kad aperityvo tradicijos kur kas stipresnės Italijos šiaurėje, tačiau nuo jų neatsilikti stengiasi ir pietiečiai.

Paprastai Šiaurės Italijos baruose aperityvas prasideda 17 val. ir trunka iki 19 valandos, tuo tarpu Pietų Italijoje jis prasideda tik apie 19 valandą. Aperityvo esmė labai paprasta – mokama tik už gėrimus (gėrimai aperityvo metu kainuoja gerokai daugiau nei paprastai), o užkandžių dykai galima valgyti, kiek tik telpa. Vieni barai pateikia labai paprastų užkandžių (bulvių traškučių, sūrių, alyvuogių, duonos), tuo tarpu kituose galite rasti įvairiausių sumuštinukų, salotų, picos, makaronų ir t. t. Asmeniškai susidariau įspūdį, kad aperityvo valandomis stengiamasi pateikti aštresnių užkandžių, todėl norisi daug gerti. O kaip jau minėjau, aperityvo metu mokama tik už gėrimus, kurie būna gerokai brangesni nei paprastai.

 

 

Tad kiek kainuoja aperityvas? Skirtingi barai taiko skirtingą kainų politiką: vienur visi gėrimai kainuoja vienodai (pvz., taurė vyno, kokteilis arba stiklinė kokakolos kainuoja po 5–7 eurus), kitur gėrimų kainos skiriasi, bet jos vis tiek yra kelis kartus didesnės nei įprastai. Priklausomai nuo baro populiarumo, jo vietos, užkandžių gausos ir įvairovės aperityvas gali kainuoti nuo maždaug 4 iki 20 eurų. Beje, italų, kaip ir viso pasaulio, studentai išradingi – teko matyti kaip aperityvo ateina linksmai nusiteikęs studentų būrelis, kiekvienas nusiperka po stiklinę kokakolos ir porą valandų mėgaujasi nemokamomis vaišėmis stiklines po stalu papildydami savo atsinešta kokakola.

Galima drąsiai teigti, kad aperityvas Italijoje (ypač šiaurinėje) tapęs beveik ritualu. Tokiomis aperityvo tradicijomis negali pasigirti nė viena kita Europos ar pasaulio šalis. Bet svarbiausia, kad kitaip nei brangią vakarienę, aperityvą bare sau gali leisti ir mėgautis nuostabiomis akimirkomis kiekvienas – nuo studento iki gydytojo, nuo eilinio darbininko iki įmonės vadovo.

Raktažodžiai:
Aperityvas Italijos virtuvė


Orai dabar Italijoje Giedra

Italijoje 27.9°C

Giedra