Visa tiesa apie kavą

Dažnai Lietuvos turistai užsukę Italijoje į barą išgerti puodelio kavos išeina pasimetę ir sutrikę. „Užsisakiau įprastos kavos, o jos gavau vos gurkšnį...” – tokios mintys sukasi ne vieno pirmą kartą itališka kava išsiruošusio pasimėgauti lietuvio galvoje.

Kad taip neatsitiktų jums ir žinotumėte, kaip išsirinkti iš daugiau nei 10 skirtingų kavos rūšių, pateikiame trumpą įvadą į puikios itališkos kavos pasaulį.

Caffé – mažas puodelis (20–25 ml) labai stiprios kavos. Lietuvoje ši kava vadinama espreso, o Italijoje, tiesiog caffé.


Caffé Doppio – du espreso viename puodelyje. Lietuvoje šią kava vadiname dvigubu espreso.

Caffé Ristretto – dar stipresnė espreso kava (mažiau nei 20 ml).

Macchiato – dar vaninama caffé macchiato – espreso su šlakeliu pieno. Galite paprašyti macchiato caldo (su šiltu pienu), macchiato freddo (su šaltu pienu) arba macchiato con schiuma di latte (su pieno puta).

Caffé Americano – silpnesnė nei espreso ir patiekiama dideliame puodelyje arba stiklinėje. Iš esmės tai yra puodelis espreso kavos atskiestas karštu vandeniu.

Caffé Lungo – ši kava yra silpnesnė, nes per įprastam espreso puodeliui naudojamos kavos kiekį perleidžiama maždaug dvigubai daugiau vandens (apie 50 ml). Ji skoniu labiausiai primena mūsų Lietuvoje geriamą kavą.

Cappuccino – espreso, užpiltas pakaitintu putotu pienu. Kai kada kapučinas pagardinamas apibarstant kakava arba šokoladu. Italai kapučiną geria ryte, bet niekada po pietų ar vakarienės. Pietų Italijoje kapučinas dar vadinamas cappuccio.

Caffé con Schiuma (caffé schiumato) – specialiai paruoštas espreso, kad ant jo viršaus susidarytų putelė.

Caffé Corretto – espreso su lašeliu alkoholinio gėrimo (įprastai grapos arba brendžio).

Caffé Shakerato (caffé freddo) – su cukrumi ir ledukais išplaktas espreso, pateikiamas stiklinėje. Įprastai geriamas vasarą.

Caffélatte – italai jos nelaiko tikra kava, nes iš esmės tai yra stiklinė karšto pieno, sumaišyta su trupučiu kavos. Pateikiama stiklinėje.

Caffé con panna – espreso su storu plaktos grietinėlės sluoksniu.

Caffé D‘Orzo – tai nėra įprastų kavos pupelių kava, ji verdama iš skrudintų miežių.