Kur valgyti Italijoje?

Svečiuodamiesi Italijoje tikrai pamatysite daugybę skirtingų maitinimo įstaigų: restoranų (ristorante), tratorijų (trattoria), osterijų (osteria), tavernų (taverna), picerijų (pizzeria), greito maisto restoranų (tavola calda), barų (bar) ir kavinukių (pasticceria). Kuo gi jos skiriasi?

Ristorante – visam pasauliui suprantamas žodis. Restoranai kartais būna labai prašmatnūs ir brangūs, todėl prieš užeidami visada susipažinkite su prie durų esančiu meniu ir kainomis.

Trattoria – kartais be galo sunku nubrėžti ribą tarp restorano ir tratorijos, bet dažniausiai tratorijomis vadinami šeimos valdomi mažesni ir ne tokie formalūs restoranai, gaminantys tipišką vietinį maistą.

Osteria – jei tratoriją laikote šiek tiek paprastesne už restoraną, tuomet osteriją galite laikyti šiek tiek paprastesne už tratoriją. „Paprastesnis“ nereiškia prastesnės kokybės. Dažniausiai osterijos būna dar mažiau formalios (kartais netgi su televizoriumi pietų salėje!) ir šiek tiek pigesnės. Įprastai osterijų meniu, dažnai ranka užrašytą ant lentos, sudaro 5–7 patiekalai.

Taverna – tai maža užkandinė, kurioje žmonės dažniau renkasi išgerti vyno, nei pavalgyti. Tavernos dažniausiai būna įrengtos kaimišku stiliumi ir jose siūlomi užkandžiai ir paprasti patiekalai.

Pizzeria – kaip sufleruoja pats pavadinimas, tokioje vietoje galėsite užsisakyti picą. Tačiau Italijos picerijose rasite ne tik picų: čia įprastai siūlomi įvairūs makaronai (la pasta) ir kelių patiekalų valgiai. Įprastai picerijos būna nebrangios ir neformalios.

Tavola Calda – išvertus pažodžiui reiškia „karštas stalas“. Tai greitojo maisto restoranas, kurio prekystalyje rasite iš anksto pagamintų patiekalų – picų gabalėlių, sumuštinių ir pan. Kai kuriose tokio tipo užeigėlėse netgi nėra kur atsisėsti, todėl dažniausiai maistas perkamas išsinešti.

Bar – tai ne toks baras, prie kurių esame įpratę Lietuvoje. Įprastai barai dirba visą dieną ir daugiau primena lietuvišką kavinę. Rytais pakeliui į darbą italai užsuka į barą mažam puodeliui kavos su pyragaičiu, popietę sugrįžta suvalgyti didelį baltos duonos sumuštinį (panino), o vakare dar kartą apsilanko su draugais pasimėgauti taure vyno ar kokteilio.

Pasticceria – kavinė, turinti savo kepyklėlę, ir siūlanti visada šviežius pyragaičius, bandeles ir sumuštinius. Tai ideali vieta mėgautis itališkai pusryčiais (puodeliu kapučino su šviežia bandele).

Planuodami valgyti viešojo maitinimo įstaigose atminkite, kad Pietų Italijoje pietūs ir vakarienė valgomi vėliau nei Lietuvoje. Pietauti žmonės pradeda ne anksčiau nei 13 val., o kai kurie restoranai po pietų pertraukos neatsidaro net iki 20 valandos. Daugelyje vietų į sąskaitą bus įskaičiuotas stalo padengimo mokestis (jis skaičiuojamas nuo kiekvieno žmogaus). Beje, dėl arbatpinigių Italijoje vieningos nuomonės nėra. Įprastai vietiniai gyventojai jų nepalieka (dėl jau įskaičiuoto stalo padengimo mokesčio), bet jei norite atsidėkoti jus maloniai aptarnavusiam padavėjui, tai bus gražus gestas.